Niedozwolony wyrób spirytusu/ warunki zdrowotne żywności/ produkcja wódki bez wymaganej koncesji

Precedensy. Sprawy karne - prawo karne materialne

Tytuł:
Niedozwolony wyrób spirytusu/ warunki zdrowotne żywności/ produkcja wódki bez wymaganej koncesji
Wyrok:
Wyrok SN z dnia 11 lipca 1995r., sygn. II KRN 75/95
Treść:
Produkcja bez wymaganej koncesji wódki szkodliwej dla zdrowia ludzkiego stanowi jeden czyn naruszający dwa przepisy karne: art. 3 ustawy o zwalczaniu niedozwolonego wyrobu spirytusu oraz art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 29, poz. 245 z późn. zm.). […]Ustawowa definicja wódki nie zawiera żadnego elementu, określającego wymaganą moc tego napoju, a z treści art. 12 cytowanej ustawy wyraźnie wynika, że koncesjonowana musi być produkcja także wódek o mocy poniżej 20%. Napój produkowany przez oskarżonego w pełni odpowiadał ustawowej definicji wódki. Stanowił bowiem wytwór uzyskany z mieszaniny spirytusu i wody, uzupełniony składnikami aromatycznymi i barwiącymi. Sąd Rejonowy trafnie ustalił że sam proces technologiczny zorganizowany przez oskarżonego był "produkcją napoju", z niezrozumiałych natomiast przesłanek, wbrew ustawie, nie uznał produkowanego "napoju" za wódkę, której produkcja musi być koncesjonowana. Powyższa ocena stanowi obrazę prawa materialnego.
Żródło:
System Informacji Prawnej LEGALIS Wydawnictwo C.H. Beck

Zobacz również: